ETUSIVU

PATIKOINTIA KORKEANPAIKANKAMMOISELLE

VALMENTAJA
MINDFULNESS
OHJAUKSET
LUKUVINKIT
BLOGI ELÄMÄÄ ETELÄSSÄBLOGI PATIKOINTIA KORKEANPAIKANKAMMOISELLE
MINDFULNESS BLOGI
OTA YHTEYTTÄ


Olen kohtuullisen pahasti korkeanpaikankammoinen. Tai ainakin olen ollut. Muistan miten lapsena en voinut hakea kahdeksannessa kerroksessa asuvaa kaveria ulos, koska jalat menivät alta niin korkealla ja jouduin konttaamaan ovelle.

Täällä Espanjan mutkaisilla teillä käännyn korkealla aina rotkon vastakkaiselle puolelle, ihan automaattisesti. Liian korkealla ja kapealla tiellä olo tulee huonoksi ja paniikki uhkaa iskeä.

Siitä huolimatta pidän komeista näköaloista ja miehen ja kolmen koiran kanssa tulee patikoitua milloin minnekin. Jonkinlaista siedätyshoitoa se on ollut, koska kestän hieman paremmin korkealla rinteellä olemista, kunhan vain saan nojata turvallisesti rinteeseen.

Tähän blogiin keräilen mielestäni mukavia ja näyttäviä patikointiretkiä mitä olemme Espanjassa tehneet. Yritän liittää mukaan koordinaatteja joilla voisi helpommin halutessaan päästä samoihin reitteihin käsiksi. Täällä on paljon valmiita polkuja joita voi käytä patikoimassa, mutta monet niistä ovat valitettavan huonosti merkitty ja lähellä olevaa parkkipaikkaa saa usein etsiä pidempään.

Monilla patikkareissulla olen pitänyt sykemittaria ranteessa ja saanut myös mukavan reittikartan Endomondoon, mistä voin kaapata kuvan lisäohjeeksi.

Patikointi ja luonnossa liikkuminen on Espanjassa suosittua ja “senderoja” (polkuja) löytyy paljon. Kanssa patikoijia moikataan aina! Hola ((h)olaaa) ja hymy tulee vastaan aina, riippumatta siitä onko toinen juoksemassa, pyöräilemässä vai ulkoiluttamassa koiraa. Jos patikoijia on ruuhkaksi asti (osa kohteista ovat niin suosittuja) niin silloin ei ihan jokaista tarvitse tervehtiä, mutta kun polulla on taas vähemmän ihmisiä, tervehditään.

Muista että pyöräilijät saattavat tulla kovaa vauhtia alas rinnettä ja joillain reiteillä ajavat huoltoautot. Vettä kannattaa olla aina mukana sekä muistaa että ylhäällä on monesti viileämpää ja tuulisempaa.TYKKEJÄ JA MAISEMIA BATERIA DE CENIZAS

17.5.2016

La Batería de las Cenizas, mikä myös tunnetaan nimellä tykistölinnoitus C-9, on suosittu perheiden patikointi- ja piknikkohde.

Noin kolmen kilometrin matkalla noustaan parisataa metriä. Tie on leveä, mutta täynnä irtokiviä, joten paksupohjaiset kengät on hyvä olla jalassa.

Löydät perille kun ajat seuraavaa reittiä Alicanten suunnasta N332 -> AP7 -> RM12 -> RM-314 -> RM-F42. Seuraa Gartagenan kylttejä jotta pääset RM-314:lle. Google Maps löytää hyvin La Manga Golfin mikä on jo hyvin lähellä. Jatkat vain tietä RM-314 eteenpäin. Tieltä RM-314 käännytään RM-F42:lle, jolloin heti risteyksen jälkeen vasemmalla on parkkipaikka. Kävele takaisin tielle RM-314 ja jatka pari sataa metriä ylämäkeen. Tien vasemmalla puolella on opastekyltti reitistä. Reitti lähtee kyltin vasemmalta puolelta puomien takaa ylös mäkeen.

Viikonloppuisin reitti on usein aivan täynnä paikallisia. Et voi erehtyä menosuunnasta.

Ylhäällä ei ole mitään palveluja, joten pakkaa itsellesi kaikki tarpeellinen mukaan ja muista ottaa omat roskasi talteen lähtiessä. Reitillä ei ole roskakoreja. Varaa vettä tarpeeksi!

Reittikartta Endomondossa. Reitti on hyvin helppo, eikä reitillä voi eksyä jos vain pysyy tiellä.

Reitti kulkee mäntyjen reunustamaa tietä pitkin. Reitin varrelle voi pysähdellä juomaan ja lepäämään. Aurinkoisenakin päivänä löytyy varjoa.

Maisemat ovat jo matkalla upeat.

Olet selvinnyt perille!

Tykistö oli varustettu kahdella englantilaisella Vickers-Armstrong 381 tykillä, joiden kantama oli jopa 35 kilometriä.

Myös nuoret viihtyvät alueella.

Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Itse kävely ylös ja alas sekä paikkaan tutustuminen, vienee noin kolme tuntia.


Takaisin ylös.REITTI BENALMÁDENAN KÖYSIRADAN YLÄASEMALLE

30.1.2016

Tämä on ensimmäinen vuoripatikointireittini Espanjassa. Olemme patikoineet reitin kahdesti. Ylhäällä on vaihtoehtoja mihin suuntaan mennä. Sieltä voisi myös jatkaa vuorten toiselle puolelle tai jatkaa vuorien huippuja pitkin vaikka Mijaksen kylään. Silloin pitää miettiä miten pääsee takaisin majapaikkaan. Tässä kuvattu reitti on edestakaisin.

Reittikartta Endomondossa. Nousuprosentti on paikoin aika jyrkkä. Tämä reitti on siitä mukava että auton saa hyvin parkkiin reitin lähtöpisteessä oleville kaduille. Itse käytimme navigaattorissa osoitetta Calle Ágave, 29631 Benalmádena, Málaga. Reitti alkaa heti tien vierestä. Reitti on aluksi asfalttia ja alku on estetty autoilta kettingillä. Huoltoautot kuitenkin kulkevat reiteillä. Reitti on myös suosittu pyöräilijöiden keskuudessa. Reitin alussa on myös opastetaulu, missä näkyy monia reittejä.

Reittiopaste polun alussa.

Minä meidän reippaiden koirien kanssa nousemassa. Kuvia on kerätty kahdelta nousukerralta.

Nouseminen on aina hitaampaa kuin laskeutuminen. Tällä reitillä nousuun saattaa mennä arviolta 1,5 - 2 tuntia ja laskeutuminen noin 45 minuuttia tai tunti. Paljon riippuu omasta vauhdista, kunnosta ja toki myös säästä.

Jotain opasteitakin saattaa joskus nähdä.

Katse taaksepäin noustessa. Meren osuus maisemasta kasvaa ja kasvaa.

Kiemurteleva polku kuvassa on tie mitä pitkin noustaan. Myös monia polkuja nousee rinnettä pitkin ylös. Niitä käyttävät varsinkin alaspäin pyöräilevät, joten kannattaa olla tarkkana, vaikka usein saa olla täysin omassa porukassa pitkiä aikoja.

Ylhäällä

Näköalatasanteen näkymää

Ylhäällä on ravintola, wc, kaiteilla ohjattuja polkuja näköalatasanteille sekä lintunäytöksiä muutaman kerran päivässä. Meidän kokemuksemme ravintolasta oli hienoinen pettymys kun koko paikasta ei löytynyt kylmää juotavaa. Juoma-automaatitkin olivat rikki. Toki olimme siellä off-season eli mahdollisesti homma toimii paremmin taas turistikauden aikana.

Itse pidän tästä reitistä kovasti. Varsinkin ravintola ja wc ylhäällä ovat mukavaa luksusta patikoijalle. Tie on leveä, joten korkeanpaikankammoinen pystyy olemaan kauempana reunasta. Ensimmäisellä kerralla jalkani menivät ylhäällä makaroniksi enkä uskaltanut nousta köysiradan yläasemalle asti. Käännyimme ylhäällä oikealle jakautuvalle polulle ja kävimme kääntymässä Cañada del Lobo hostellilla.

Toisella kerralla jalkani kantoivat huomattavasti paremmin ja huomasin etten enää liikkunut pelkästään rinteen puolella, vaan uskaltauduin kulkemaan myös reunan puolella. Siedätyshoito taitaa tehota.

Reitin statistiikka:
10,4km edes takaisin.
Lähtöpiste noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella.
Nousua vajaa 600 metriä.
Kesto noin 3 tuntia, kun vietimme aikaa näköalatasanteilla ja söimme hieman eväitä ylhäällä.


Takaisin ylös.FLAMINGOJEN BONGAUSTA SAN PEDRO DEL PINATARISSA

30.1.2016

Tällä reitillä ei huimaa eikä heikota. Kävely tapahtuu aivan merenpinnan korkeudella. Itse asiassa San Pedro del Pinatarin suola-altailla vieraillessa voi hyvin lyhyen kävelymatkan kuluessa kävellä sekä Mar Menorin (Euroopan suurin suolalaguuni), välimeren että suola-altaiden rannalla.

Parkkipaikkoja löytyy jonkin verran altaiden viereltä. Kesäisin kannattaa olla aikaisin paikalla, jos haluaa autolle paikan läheltä. Auton navigaattoriin laitoimme osoitteeksi Avenida de las Salinas, s/n, 30740 San Pedro del Pinatar, Murcia ja löysimme hyvin perille. Ensimmäisen sillan jälkeen löytyi enemmän parkkipaikkoja. Ensimmäisen sillan kupeessa oli jo isot putket lintuja ikuistamassa.

Rauhallisesti kävelty reittimme. Alueella voi kävellä polkuja pitkin miten haluaa. Niitä risteilee alueella mukava määrä.

Alueella saa liikkua luontoa kunnioittaen ja koirat on pidettävä hihnoissa. Roskaaminen ja tulenteko on kielletty. Samoin meluaminen. Tarkkasilmäinen voi huomata että eksyimme sallitulta alueelta, koska jälleen kerran polkuja ei ole aina merkitty selkeästi ja lisäksi joukko ihmisiä on tehnyt kiellettyjä polkuja maastoon.

Alueen lintulajit

En ole lintubongari rodultani, mutta mukava niitä on aina kohdata ja valokuvatakin. Olin hyvin onnellinen että onnistuimme löytämään flamingot. Mitenkään vaikeaa se ei ollut, mutta sitähän emme etukäteen tienneet. Muutamalta paikalliselta kun asiasta kysyimme, he eivät tienneet missä flamingot majailevat.

Menimme polkuja pitkin välimeren puolelle ja jatkoimme rantaa pitkin. Rannalla oli paljon ulkoilijoita. Lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä, koiria vapaana (vaikkei se ole sallittua), joten kannattaa olla tarkkana kulkiessa. Tilaa kyllä ainakin tammikuussa riitti, kesällä tilanne saattaa olla aivan toinen.

Tämä kuva on aivan Lo Pagánin rannalta mistä suola-altaat (Salinas de San Pedro del Pinatar) alkavat. Lintuja on paljon, joten seurattavaa riittää.

Tämä kuva on Los Urrutiaksen auringonlaskusta samalta päivältä. Los Urrutias on talvisin lähes haamukaupunki ja herää elämään viikonloppuisin ja kesäisin, jolloin espanjalaiset tulevat kesämökeilleen. Talvisin autiot rannat ovat ihania paikkoja kävellä kaikessa rauhassa. Auringonlaskut ovat erivärisiä joka ilta. Joskus auringonlaskut ovat sinisen sävyisin, joskus palavan punaisia ja joskus kuin pastelliväreillä maalattuja. Mar Menor ja sen pienet kylät ovat ehdottomasti vierailun arvoinen alue. Ja Salinas de San Pedro del Pinatar lintuineen sokerina sekoituksessa. Reitin statistiikka:
3,5km meidän reittimme. Polkuja voi valita alueella oman mielen mukaan.
Koko kävely merenpinnan tasolla.
Kesto noin tunti, kun kuvailimme lintuja ja rauhassa ihailimme maisemia.


Takaisin ylös.
Valmentaja
Mindfulness-ohjaaja
Heidi Helander-Hyvönen


MUUT BLOGINI:

MINDFULNESS-BLOGI

ELÄMÄÄ ETELÄSSÄAIHEITA
PATIKOINTIA KORKEANPAIKANKAMMOISELLE:

(klikkaa aihetta)

COSTA DEL SOL:

REITTI BENALMÁDENAN KÖYSIRADAN YLÄASEMALLE


MURCIA:

FLAMINGO BONGAUSTA SAN PEDRO DEL PINATARISSA

TYKKEJÄ JA MAISEMIA BATERIA DE CENIZAS

© Almonda® | almonda(at)almonda.fi

| | |