ETUSIVU

ELÄMÄÄ ETELÄSSÄ

VALMENTAJA
MINDFULNESS
OHJAUKSET
LUKUVINKIT
BLOGI ELÄMÄÄ ETELÄSSÄBLOGI PATIKOINTIA KORKEANPAIKANKAMMOISELLE
MINDFULNESS BLOGI
OTA YHTEYTTÄ


ERILAISIA TUULIA

17.5.2016

Täällä Alicantessa on tullut kohdattua suomalaisittain outoja tuulia. Kuumaa, paahtavaa ja kovaa tuulta. Suomessa kova tuuli on yleensä raa’an kylmä. Täällä kuuman tuulen tuntee ajoittain rintakehässä niin että tuntuu ettei saa hetkeen henkeä.

Tänään olen lueskellut tuulista. Täällähän tuulee yleensä aina iltapäivällä reippaasti. Normaalisti tuuli tuo mukavan vilvoituksen paahteeseen.

Mielenkiintoinen on tuulien maailma. Meille saattaa olla loppuviikosta tulossa Sirocco-tuulivaroitus, eikä sen kanssa pelleillä. Siroccolla on monta nimeä. Se tunnetaan myös nimistä Leveche, Solano, Jaloque ja Xaloque. Samaisella tuulella on lisää nimiä toisissa Välimeren maissa.

Leveche / Sirocco-tuulta ennen on ilma yleensä pilvinen ja sumuinen ja se saattaa tuoda sateita. Ilma tuntuu helteiselle ja hiostavalle. Jotkut kärsivät päänsärystä ja unettomuudesta ennen Levecheä / Siroccoa. Yölämpötilat nousevat lähelle 30 astetta ja päivälämpötilat saattavat nousta 40 asteeseen. Kuumuus tulee aina ottaa vakavasti, lemmikkejä unohtamatta.
 Leveche / Sirrocco-tuuli ei vieraile usein, mutta se voi tulla mihin aikaa vuodesta tahansa. Talvella ja syksyllä se ei ole niin voimakas. Myrskytuulet ovat tyypillisempiä keväällä ja kesällä. Leveche / Sirocco tuuli kestää tyypillisesti kymmenisen tuntia, mutta voi pahimmillaan kestää jopa puolitoista vuorokautta.

Voimakas tuuli lennättää mukanaan roskia, romun kappaleita, tiputella oksia puista ja lennättää terassi huonekaluja ja varjoja.

Muita tuulilajeja

BORASCO
Äkillinen raju myrsky tai ukkosmyrsky.

CHUBASCO
Äkillinen raju myrsky tai ukkosmyrsky.

LEVANTE
Kuuma kaakkoistuuli joka puhaltaa Kanariansaarien yli.

LESTE
Kuuma, kuiva itätuuli Madeiralla ja Kanariansaarilla.

PONIENTE
Yleensä raikas länsituuli, mikä puhaltaa Atlanttia pitkin Espanjan etelärannikolle. Tuuli on yleensä voimakas ja pitää kalastusalukset satamissa.

TERRAL
Kuuma lämmin tuuli, mikä puhaltaa mantereen yli pohjoisesta etelään, keräten lisää lämpöä matkan varrella.

Näistä päätellen Terral-tuuli on se mikä on jo koettu. Nyt jäädään jännittämään iskeekö Leveche viikon loppupuolella.Takaisin ylös.ASUNTOA OSTAMASSA

21.2.2016

Olemme kaksi viikkoa etsineet aktiivisesti taloa Murcian alueella. Rehellisyyden nimissä emme vieläkään ole varmoja mihin haluamme asettua, mutta Murciaa ja Alicantea on kartoitettu reilun kolmenkymmenen talon visiitillä. Olemme vierailleet erilaisissa taloissa eri kaupungeissa rannikolla ja vuoristossa. Ja oppineet paljon uutta espanjalaisesta asumisesta.

TOWNHOUSE
Kaupunkitalo on yleensä kivitalo, mikä on rakennettu vieriviereen seuraavaan taloon. Näin olleen ikkunat ovat korkeintaan kahteen suuntaan, monesti vain yhteen. Olemme usein törmänneet taloon, mikä on kuin laatikko, johon on pääoven puolelle tehty ikkunat. Olemme myös väliaikaisesti asuneet yhdessä vastaavassa, mikä oli autotallista rakennettu ja olo oli aluksi kuin vankityrmässä. Paljon luonnonvaloa ei sisälle tullut kun puolet pienistä ikkunoista olivat vielä maitolasia.

Kaupunkitalot rannikolla saattavat sisältää myös pihan mikä useimmiten on täysin kaakeloitu. Kuivuuden ja kuumuuden tähden ei turhia kasveja useinkaan pidetä. Kaupunkitalot ovat usein kahdessa kerroksessa ja niissä saattaa olla pari kolme pientä terassiakin. Niissä on monesti paljon portaita, koska ne on rakennettu enemmän ylöspäin.

FINCA
Kiinteistö. Maatila. Näissä on yleensä maata hyvin tai hyvin paljon ja ne ovat syrjemmässä. Me olemme keskittyneet finca tai villa-tyyppisten talojen etsintään, mutta muutama townhousekin tuli katsottua. Monesti kiinteistövälittäjä vie villillä kortilla myös muutamaan taloon, joita ei ehkä olisi tarvinnut nähdä, mutta joskus he löytävät hyviä vaihtoehtoja arvioitaviksi.

VILLA
Huvila. Joskus se on bungalow, joskus finca. Monesti määritelmän rajat ovat liikkuvat. Finca voi olla oikeastaan melkein mitä vain. Villa on usein vähän modernimpi. Duplex on kahdessa kerroksessa oleva asunto tai talo. Detached on irrallinen eli ei yhteisiä seiniä naapurin kanssa omaava talo. Semidetached talo omaa ainakin yhden yhteisen seinän naapurin kanssa, mutta seinänaapureita voi olla kolmekin.

RUIN
Todellakin. Asunnonkriteeri voi olla raunio. Ja sehän kertoo jo kaiken. Remontoijan painajainen ehkä enemmän kuin unelma.

Espanjalaiset eivät stressaa asunnon tai talon myymisestä. Ensinnäkin jo netissä olevat edustuskuvat voivat olla ihan mitä vain. Ne voivat olla niin pimeitä ettei niistä erota mitään. Ne voivat kuvata kuivuvaa pyykkiä enemmän kuin huonetta. Niissä saattaa juoksennella koirat ja ihmiset. Niistä harvoin voi päätellä mitään. Sitä mitä ei ole kuvattu, sitä ei yleensä ole. Jos näköalaa ei ole kuvattu, sellaista tuskin on. Pohjapiirustuksia ei ole olemassakaan, paitsi ehkä ihan uusimissa rakennuksissa. Vahat talot ovat usein pohjoismaalaisen silmissä täysin labyrinttejä, joissa kuljetaan käytävästä toiseen ja aina tulee jokin uusi tila esille. Itse tunnun useimmiten katsovat ensimmäisenä mitkä seinät ovat kantavia ja mitkä voi kaataa.

Asuntojen koko esitetään kertomalla montako dormatoriota (makuuhuonetta) asunnossa on ja montako bañoa (kylpyhuonetta). Kun asunnon pinta-ala (mikä on usein aika hatusta heitetty mitta) on 70m2 voi arvata että kolme makuuhuonetta siinä tilassa tekee niistä hyvin pieniä. Kaikki pinta-alat ovat arviota tai virallisia lukuja, jotka eivät kuitenkaan välttämättä kerro totuutta.

Asunnoissa vieraillessamme olemme törmänneet hassuihin, outoihin ja hyvinkin yllättäviin asioihin. Yleensä myös omistajat ovat paikalla asuntoja esitellessä. Aluksi se tuntui hieman hämmentävälle, mutta suurin osa ihmisistä on niin mukavia, että omistajien tapaamisista on itse asiassa tullut vierailujen suola. Ainoastaan yhden kerran vanhempi señora istui patiolla ja tuijotti vihaisena. Eikä vastannut hymyyn ja Buenos Diakseen. Mutta vain yhden kerran.

AUTO / COCHE
Autot tuntuvat olevan arvossaan. Yleensä taloissa on autotalli tai autokatos. Monesti autotallista on kulku taloon. Monesti jos auto on tallissa, se on peitelty huovilla. Kuin lapsi laitettu nukkumaan.

Yhdessä talossa, minkä ihmiset olivat hyvin sympaattisia ja täysjärkisen oloisia, missä heillä oli iso piha ja piharakennuksia sekä iso talo, he viettivät aikaa autotallissa mikä oli talon yhteydessä. Autotalli oli ainoa paikka mikä oli lämmin talossa (tammikuussa on viileää). Auton vieressä he tekivät ruokaa ja viettivät aikaa. Siellä oli myös koiran peti ja keittiönpöytä. Viimeisimmässä nurkassa.

LEMMIKIT
Lemmikkejä tuntuu olevan kaikilla. Koiria ja kissoja. Lintuja häkeissä. Hyvin monella on myös kanala. Kanaloissa saattaa kohdata myös eksoottisempia pihalemmikkejä. Yhdessä olisi talon mukana tullut riikinkukko, toisessa hanhi.

PUUTARHA / PIHA
Usein talot ovat olleet kauan myynnissä (jopa 6 vuotta), joten monesti pihat ovat rapistuneet ja rikkaruohot ovat valloillaan. Monista puutarhoista voi nähdä kukoistuskauden upeuden. Olen nähnyt käsittämättömän upeita puutarharaunioita, joita todella tekisi mieli alkaa työstämään. Monesti taloja myydään koska ihmiset ovat tulleet vanhoiksi, eikä voimat enää riitä talon ja pihan ylläpitoon.

Pihat ovat isoja. Todella isoja. Joskus ne ovat hedelmätarhoja tai mantelitarhoja. Meillä on ollut mahdollisuuksia ryhtyä talo ostamalla sitruuna, oliivi ja manteliviljelijöiksi. Tarhat ovat olleet aivan upeita.

Eräs omistaja näytti meille millaisina mantelit kerätään puista, kun kerroin etten ollut koskaan nähnyt. Hän hampaillaan avasi mantelit ja antoi meille sisuksen maistettavaksi. Ja mukaan viemisiksi hän antoi vielä kilon oman puutarhan tuotteita. Traktorikin olisi tullut talokaupan mukana, jotta manteleiden hoitaminen olisi ollut helpompaa.

ROMU
Monesti talot ovat täynnä vuosikymmenien romuja. Eräs talo oli erittäin potentiaalinen, mutta emme voineet sitä ostaa, koska emme päässeet sisällä liikkumaan kunnolla, koska se oi niin täynnä romua. Pihallakin oli vanha ruosteinen jääkaappi. Usein etupiha voi olla ihan siistin näköinen, mutta kun kiertää talon löytää vanhaa metalli- ja elektroniikkaromua. Puun sentään pystyisi polttamaan takassa. Monta lavallista kierrätettävää romua ei houkuttele talo-ostoksille tai sitten paikan pitää olla muutoin todella sopiva.

KESKENERÄISYYS
Monet talot ovat hyvin keskeneräisiä, kukin omalla tavallaan. Täysin uudesta voi puuttua lämmitys ja valkoiset kodinkoneet. Monissa myynnissä olevissa on jäänyt remontti kesken, joskus vuosia sitten. Eräässä isossa kaupunkitalossa, missä neliöitä olisi ollut yli 400, oli keskellä taloa vanha talli, missä oli vielä heinätkin tallella. Monesti talosta löytyy osio missä on jonkinlainen seinä ja katto pystyssä, mutta muutoin se on täysin kesken. Ja luonnollisesti myös itselle sopivaksi muokattavissa. Pitäisi vain osata rakentaa tai varautua ammattilaisen palkkaamiseen.

Monet talot ovat myynnissä koska joku on kuollut. Eräänä päivänä näimme viisi taloa, joista jokainen oli kuoleman takia myynnissä. Usein pöydällä on edesmenneen kuva kunniapaikalla tai jopa tuhkat hyllyssä. Monissa taloissa on selkeästi ollut vielä suruaika, jolloin itseni on olut hyvin vaikea katsoa taloa ostoaikeissa. Se tuntuu epäkunnioittavalle surevia kohtaan.

KIINTEISTÖVÄLITTÄJÄT
Kaikki ovat tietysti persoonia. Me olemme etsineet taloja englanniksi, joten meille on ehkä sen tähden osunut paljon englantilaisia välittäjiä. Muutamana paikalliseenkin olemme tutustuneet. Monesti britit eivät tiedä Suomesta tai suomalaisista mitään. Esimerkiksi että euro on valuuttamme, on heille kovin outo asia ja jokunen on yrittänyt kaupata valuutanvaihtopalveluja. Kun olemme kertoneet että me olemme eurossa, on tullut väitettä, että euroalueen sisällä rahan siirtäminen pankista toiseen maksaa. Voi olla että joku pankki sellaista maksua ottaa, mutta me emme ole siihen törmänneet.

Espanjalaiset välittäjät eivät koskaan ole tarjonneet minkäänlaisia välistävetopalveluja. Aina toki tekevät selväksi, että tarvitsemme asianajajan talokauppoja hoitamaan ja katsomaan meidän etuamme. Täällä välittäjät eivät saa tarkastettavaksi talon papereita ennen kuin tarjous on hyväksytty. Vasta silloin alkaa talon papereiden tarkastaminen. Joskus jopa katunumero saattaa olla jossain paperissa eri kuin toisessa. Eri viranomaisilla voi olla oma systeeminsä katujen numeroimiseen. Osoitteita voi olla monta yhteen kohteeseen ja navigaattorit ovat usein aivan hukassa muualla kuin pääkaduilla ja valtateillä. Joskus kaupat voivat onnistua päivässä, joskus jokin asia kiinteistön kohdalla ei ole laillinen ja siitä pitää ensin tehdä laillinen, joten viranomaisasiointi voi viivyttää ostoa viikkoja. Mihin tahansa käänteeseen kannattaa varautua.

Myös talojen katselureissuilla kannattaa varautua venyvään aikatauluun. Olemme seisoneet talon ulkopuolella sovittuun aikaan välittäjän kanssa, kun omistaja vasta lähtee viereisestä kylästä avaamaan ovia. Tai joskus jos olemme olleet edellä aikataulua olemme pysähtyneet kahville. Eräs brittivälittäjä luuli olevansa Colin McRae ja ajoimme hurjia vuoristoserpentiinejä hänen perässään niin lujaa kuin uskalsimme. Silti hän hävisi yhden kerran näköpiiristä. Ajoimme pitkään kunnes hän odotti meitä tien poskessa. Luulimme jo että hän kyllästyi ja otti Ritolat. Hän kun ei ollut kovin ystävällisen oloinen muutoinkaan.

SÄÄNNÖT
Jokaisella itsehallintoalueella on omat sääntönsä. Esimerkiksi Andalucia on päättänyt että mitään ei saa enää rakentaa ilman lupaa ja lisärakennuksen rakentamiseen pitää olla maata enemmän kuin 10000 neliötä. Niinpä taloa ostaessa pitää katsoa että kiinteistössä on kaikki seinät ja katot joita tarvitset. Varaston tai autotallin voi muuttaa asunnoksi luvalla. Lisää ei saa rakentaa. Muuttaa voi - luvalla. Talon väriä voi vaihtaa miten haluaa. Pergoloita voi pystyttää. Maahan kaivettavaa uima-allasta ei saa rakentaa ilman lupaa, mutta irrallisen maan päälle laitettavan uima-altaan saa pystyttää. Muutoinkin kaikki liikuteltava on sallittua. Jalasmökkejä voi laittaa vaikka kuinka monta. Mutta jos tarvitset tehdä betonialustan jalasmökille, se on kiellettyä. Säännöissä ei aina ole logiikkaa. Eli jos kaipaa muunneltavia tiloja, mitä enemmän on hökkeleitä kiinteistössä, sen helpompaa on remontoiminen. Joillain alueilla talot kuvataan ilmasta väliajoin, jotta voidaan vertailla onko sinne noussut kiellettyjä rakennuksia. Asuntoilmoituksissa löytyy myös taloja jotka ovat todellisuudessa liikuteltavia taloja eli asuntovaunuja joita ei ole tarkoitettu tieliikenteeseen. Täysin laillinen uudisrakennus siis. Väliaikainen.

Talojenkatselupäivät ovat olleet pitkiä jo ajamiemme välimatkojenkin takia, mutta monesti päivät ovat venyneet siitä mitä olimme arvioineet. Välittäjä jolta halusimme nähdä yhden asunnon, näyttikin meille viisi. Kun ei ollut muutakaan suunniteltu, niin katsoimme kaikki, mutta kauppoja ei tullut. Omistajat ovat olleet mitä mukavampia ihmisiä. Espanjalaisten kanssa riittää jos osaa tervehtiä espanjaksi ja hymyillä. Välittäjä kyllä hoitaa dialogia tarvittaessa.

Kysyin yhdeltä välittäjältä miksi asuntoja on niin paljon myynnissä. Syitä löytyy. Usein kun puoliso kuolee leski muuttaa itse takaisin kotimaahan. Lastenlapset saavat myös siirtymään takaisin kotimaahan. Avioero samoin. Eräältä sympaattiselta 70-vuotiaalta oli vaimo lähtenyt paikallisen matkaan. Hän ei halunnut jäädä samaan pieneen kylään. Ymmärrettävää. Lisäksi täällä on paljon muualta tulleita jotka eivät ole onnistuneet työllistämään itseään. Täällä ei työttömyyskorvauksia makseta kuin vuosi ja niitäkin vain töissä jo olleille, joten sosiaaliturva on kotimaassa. Espanjan kielentaitoiset saavat töitä helpommin. Ilmaista terveydenhuoltoa ei ole. Jotta saat luvan jäädä maahan, sinulla pitää olla sairasvakuutus ostettuna.

Byrokratiaa on paljon. Monenlaisia papereita pitää tilata ja tuottaa. Jokainen ottaa välistä oman maksunsa. Kannattaa pyytää apua asiointitoimistolta tai asianajajalta. He tietävät mitkä maksut ovat todellisia ja auttavat navigoimaan byrokratian keskellä. Joskus hoidettavien asioiden määrä tuntuu hyökyaallolta, mutta eiköhän niistä selvitä kun hoidetaan asia kerrallaan.


Takaisin ylös.EUROOPAN LÄPI KOIRIEN KANSSA

12.12.2015

Laivamatka koirien kanssa oli oma haasteensa. Meidän kolmesta koirasta ei kukaan ollut aiemmin matkustanut laivalla, emmekä tienneet miten he suhtautuvat muutokseen. Tärkeintä koirille on kuitenkin se että lauma on koossa.

Omat koirat tuntevana varauduin vaipoilla laiva- / automatka osuuteen. Stressi saattaa aiheuttaa ripulin. Ja niinhän siinä kävikin. Yksi koirista sai elämänsä pahimman ripulin juuri laivalla. Onneksi vaipat (hännän kohdalle leikataan tarvittavan suuri aukko) oli hankittu ja sovitettu, joten ne olivat heti käsillä kun niitä tarvittiin. Samoin koirien ripulilääkkeet.

Ripuli ei ollut ainoa ongelma laivalla. Koirille on laivalla oma hiekkalaatikko, missä on keskellä yksi keppi. Näitä koirien ulkoilukansia oli kyllä kaksi, mutta molempien hiekkalaatikot haisivat jo ihmisenkin nenään niin hirveälle, että en voi kuin arvata miten kamala haju oli koiran nenään. Yksi koiristamme ei osannut tehdä lainkaan tarpeitaan laivamatkan aikana ja pidätti yli 30 tuntia, vaikka kävimme ulkoilukannella tunnin välein kokeilemassa tarpeiden tekemistä. Kun lopulta olimme seuraavana yönä Lyypekissä ja Amadeus pääsi maankamaralle, oli ilme varsin onnellinen ja käytös kovin riehakas kun olo helpottui. Olemme aina tienneet että tällä koiralla on kestävä tankki ja hyvä pidätyskyky, mutta laivamatkalla ylittyi kaikki ennätykset.

Laivamatkan jälkeen autoiluosuus sujuikin todella helposti kun voi itse päättää koska pysähdytään ja mihin. Olin valmiiksi valinnut käytettäväksi hotelliketjuksi IBIS hotellit, koska heidän nettisivuiltaan näkyy aina selkeästi mitkä hotellit ottavat vastaan lemmikkejä. Reitti ja ajoetapit valikoituivat siis täysin lemmikkiystävällisten hotellien mukaan.

Koska oli marraskuu, ajatuksena oli ajaa mahdollisimman pitkälle ensimmäisinä päivinä ja sen jälkeen rauhoittaa tahtia. Lyypekistä ajoimme Ranskan Belfortiin. Se oli pitkä ajopäivä, mutta pidimme myös taukoja matkan varrella. Koirat jaksoivat hyvin kun saivat välillä käydä kävelyllä ja juoda vettä. Auton lämpömittari nousi mukavasti koko ajan Lyypekin 15 asteesta ylöspäin. Illalla myöhään kun saavuimme Belfortiin, oli jo mukavat 20 astetta lämmintä.

Seuraavana päivänä ajoimme Ranskasta Espanjan Gironaan. Lähes yhtä pitkä päivä auton ratissa, mutta koska tietyöt eivät hidastaneet kuten Saksan puolella, ajoimme saman matkan eli n. 890 km pari tuntia nopeammin. Gironassa ehdimme vielä illalla kävellä koirien kanssa hyvin, käydä kaupassa ja katsella hetken uutisia televisiosta. Valitsemamme IBIS hotellit eivät olleet keskustoissa, joten pääsimme aina mukavasti koirien kanssa lenkkeilemään ja tutustumaan ympäristöön.

Gironasta ajoimme Alicanteen. Ajoaika oli vain reilut viisi tuntia. Alicantessa meillä olikin jo ruhtinaallisesti aikaa kävellä, käydä ulkona syömässä terassilla koirat mukana. Hotellin ikkunasta näkyi meri ja palmut. Enää ei ollut kiirettä etelämmäksi. Lämpötila parikymmentä ja aurinko paistoi. Alicantessa oli jo niin reilu meininki ettei koiristakaan veloitettu mitään ylimääräistä, vaikka hotellin kyllä kertoivat että lemmikkimaksu oli milloin seitsemän milloin yhdeksän euroa. Lyypekissä ei koirista otettu mitään maksua. Muistaakseni Belfort antoi alennusta yhden koiran hinnan verran eli maksoimme vain kaksi. Girona taisi ottaa yhden lemmikkimaksun. Käytäntö oli hyvin vaihteleva, mutta summa hyvin kohtuullinen verrattuna n. 90€ lemmikkimaksuun / lemmikki laivamatkan osalta.

Alicantesta matka jatkui Benalmádenaan, mistä olimme varanneet ensimmäisen asunnon kolmeksi viikoksi. Ajatuksena että sinä aikana etsimme pidempiaikaisen vuokra-asunnon. Vaikka asunto oli vuokrattu valmiiksi HomeAway.fi sivuston kautta, ja sekä asunto että vuokaisäntä oli saanut hyvät arvostelut asunnosta, jännitti meitä silti tuleeko kukaan sovitusti avaamaan ovea ja onko kaikki niin kuin ilmoituksessa oli luvattu.

Marcos oli kuitenkin paikalla sovitusti ja tunnisti helposti kalpeanaamaisen pariskunnan ja heidän kolme koiraansa. Marcos jopa osasi sanoa nimeni H:lla vaikka espanjassa ei H-kirjainta koskaan lausuta. Marcos puhui hyvää englantia joten hänen kanssaan oli helppo hoitaa kaikki vuokraukseen liittyvät asiat. Avaimia tuodessaan Marcos toi meille vettä ja tietysti olutta, jotta ihan heti ei olisi kauppaan ollut pakko rynnätä.

Olimme antaneet 150€ pantiksi asunnosta vuokran lisäksi. Se toimi varausmaksuja ja ilmeisesti jonkinlaisena panttina siitä jos rikomme jotain tai jotain yllättävää tulee. Olimme varautuneet siihen että tämä 150€ ei palaudu meille koskaan, tai ainakaan kokonaan, mutta yllätykseksemme saimme sen kokonaisuudessaan takaisin. Marcos sai meiltä ansaitusti parhaat arvosanat siitä miten asiat hoituvat ja toivomme hänelle menestystä tuleviin vuokrauksiin. Asunto oli kaikkea mitä sen kerrottiin olevan, eikä lemmikeistä tarvinnut maksaa mitään ylimääräistä panttia tai vuokraa.

Koirien omat pedit matkustavat tietysti mukana. Autossa laitamme kassit etu- ja takaistuimien väliin, ja pedit niiden päälle, niin kolmelle pienehkölle koiralle on takapenkillä tilaa varsin hyvin nukkua ja välillä tarkkailla maailmaa. Omat pedit tietysti tulevat aina mukana asuntoon missä yövymme.

Koska meillä on paljon tavaraa mukana, tavarat ovat takakontissa ja koirat turvavöissä takapenkillä. Näin kuskin vieressä matkustava voi hoitaa mahdolliset tilanteet koirien kanssa helposti etupenkiltä auton liikkuessa ja ilmastointikin ylettää takapenkille pitäen huolta koirien matkustusmukavuudesta.


Haju ei onneksi välity. Kaksi kolmesta koirastamme osasi olosuhteista huolimatta tehdä tarpeet oikeaan paikkaan laivamatkan aikana. Kolmas odotti että pääsee maihin.


Takaisin ylös.MITEN KAIKKI ALKOI

10.12.2015

Pikkutyttönä muistan että aina halusin piirtää palmuja ja piirustusten värit olivat pastellit vielä lukiossakin. Muistan miten kuvaamataidon opettaja kielsi minua sotkemasta valkoista kaikkeen vesivärejä käyttäessä. Hän taisi haluta minusta irti muutakin kuin palmuja pastellimaisemissa.

Haaveenani on ollut niin kauan kuin muistan, asuminen lämpimässä maassa. Johtuuko se siitä että palelen helposti tai että nautin lämpimästä säästä, en tiedä. Paras paikka minne olen matkustanut, on ollut Barbados. Siinä paikassa oli taikaa.

Pohjoisen asukkaana olen yrittänyt pärjätä valoisien kesien avulla talven pimeät ja märät kuukaudet. Olen yrittänyt olla valittamatta. Yrittänyt löytää iloa vuodenajoista. Yrittänyt jaksaa. Ehkä sitten kuitenkin onnistuin huonosti, koska nyt olen Aurinkorannikolla. Kokeilemassa mille elämä täällä tuntuu.

Pääsiäisenä 2015 teimme mieheni kanssa pitkiä kävelyjä koirien kanssa ja mietimme mitä haluamme tehdä elämällämme. Mukana saattaa olla ikäkriisiä. Siinä saattaa olla kyllästymistä Suomen taloustilanteeseen ja työpaikkojen vähyyteen, yleiseen negatiivisuuteen, polarisoitumiseen ja näköalattomuuteen. Saattaa olla että kun on koko elämän toiminut kiltisti, niin kuin oletetaan toimivan, niin tulee tarve kapinoida ja tehdä jotain muuta. Saattaa olla että tämä on kaiken mahdollisen summa kun siihen vielä lisätään sopiva elämänvaihe.

Pääsiäisenä teimme päätöksen lähteä. Pääsisäisen jälkeen etsimme sopivan kiinteistövälittäjän ja asuntomme meni myyntiin toukokuun puolivälissä. Samaan aikaan aloimme myymään myyntikelpoista irtaimistoa ja kierrättämään kaikkea loppua mitä emme mukaan voisi ottaa.

Seitsemän kuukautta meni tavaroita pyöritellessä. Milloin siivosi kaappeja ja vei tavaraa kierrätykseen. Milloin niitä vei kirpputorille myyntiin tai valokuvasi ja laittoi myyntiin nettiin. Seitsemän kuukautta meni nopeasti. Onneksi asunto meni kaupaksi ja kaikki tavara saatiin ulos talosta. Vapaapäiviä ei tuona seitsemänä kuukautena juuri pidetty.

Lopulta marraskuun alkupäivinä auto oli pakattu ääriään myöten, koirat oli rokotettuna passeinensa takapenkillä turvavöissä ja matka alkoi kohti Vuosaaren satamaa ja laivamatkaa kohti Saksaa. Seikkailu oli alkamassa.


Harmaa marraskuinen päivä siivitti meidät laivan "kitaan" Vuosaaren satamassa.


Takaisin ylös.
Valmentaja
Mindfulness-ohjaaja
Heidi Helander-Hyvönen


MUUT BLOGINI:

MINDFULNESS-BLOGI

PATIKOINTIA KORKEANPAIKANKAMMOISELLEAIHEITA
ELÄMÄÄ ETELÄSSÄ BLOGISSA:

(klikkaa aihetta)

MITEN KAIKKI ALKOI

EUROOPAN LÄPI KOIRIEN KANSSA

ASUNTOA OSTAMASSA

ERILAISIA TUULIA

© Almonda® | almonda(at)almonda.fi

| | |